Kastrace králíků

V posledních letech roste popularita pet králíčků. Jedná se o mazlíčky, kteří jsou nedílnou součástí naší domácnosti a členem rodiny.

Proto je naším cílem poskytnout králičím pacientům co nejlepší péči a zabezpečit plné zdraví do vysokého věku. Jednou z doporučených metod může být i preventivní kastrace. Je to chirurgický zákrok, díky kterému se králici dožívají vyššího věku a jsou mazlivější.

Nekastrovaní samci jsou silně teritoriální, značkují své teritorium zapáchající močí a nesnesou druhého králičího společníka. Bývají také velmi často agresivní a své potřeby si nárokují zejména na svých majitelkách. Nekastrované samice jsou v období říje velmi náladové, často koušou a drápou a mohou být víc nečistotné. Samice často trpí falešnou březostí a v tomto období jsou ještě více agresivní. Velmi vysoké procento nekastrovaných samic trpí ve vyšším věku nádory dělohy. Kastrované samice se proto dožívají vyššího věku.

Adenokarcinom dělohy je zhoubné nádorové onemocnění dělohy. Postihuje většinu nekastrovaných samic ve věku 3–4 roky. Metastazuje především do plic, ale postihuje také játra, slezinu, peritoneum (pobřišnici) a další orgány.

Onemocnění králíčka může dlouhodobě probíhat skrytě! První příznaky, se kterými majitel přichází do veterinární ordinace, tak mohou být způsobeny až v důsledku metastáz. Může se například jednat pouze o dýchací potíže. Dalšími projevy bývají výtoky z pohlavních cest, nechutenství, zvětšení břicha a další. Jedná se o potencionálně fatální a velmi nebezpečné onemocnění, kde pozdní zásah nemusí znamenat uzdravení pacienta, a i v případě okamžité kastrace pacienta může končit smrtí.

Minulý týden byla na naše pracoviště k akutní kastraci přijata nekastrovaná ramlice, v terminálním stadiu adenokarcinomu dělohy. Přes veškerou naši snahu a téměř okamžitou kurativní kastraci, jsme jí již nedokázali pomoci. Samička několik dní po kastraci zemřela na následky metastatického onemocnění. Preventivní kastrace by v jejím případě, tak jako u velkého množství dalších samic, měla veliký význam.

Standardně nabízíme preventivní kastraci králíků v rámci preventivního vyšetření. U samečků se doporučuje vykonat kastraci po dosažení pohlavní dospělosti ve věku od 4 měsíců. U samic je doporučena preventivní kastrace do jednoho roku života, ale význam má každá kastrace, tedy i v pozdějším věku. S jakýmikoliv dotazy nás neváhejte kontaktovat nejlépe osobně přímo na klinice. Rádi provedeme i kastrace králíčků z jiných měst, jejichž ordinace nejsou vybaveny na tento zákrok. Kastrace králíka má totiž svá specifika.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace