Kardiologie

Na našem pracovišti se věnujeme mimo jiné kardiologii, tedy diagnostice a terapii onemocnění srdce a cév.

Sem patří např. vrozené srdeční vady, nemoci srdečních chlopní, arytmie, onemocnění srdeční svaloviny a další. Vzhledem k dědičnosti a také dlouhověkosti postihují srdeční nemoci značnou část populace našich pacientů. Včasný záchyt onemocnění srdce zlepšuje kvalitu a prodlužuje život psů a koček.

Všimli jste si, že Váš pejsek v poslední době pokašlává? Špatně v nocí spí, nemůže se pohodlně uložit do pelíšku a leží tak nějak zvláštně na hrudníku? Všimli jste si, že nezvládne tak dlouhou procházku, zaostává za Vámi a musíte ho pobízet? Po nahánění sousedovic kočky najednou nějak těžce dýchá? Všimli jste si, že Vaše kočička najednou dýchá rychle, případně dýchá s otevřenou tlamičkou? Tohle všechno můžou být příznaky onemocnění srdce.

Doporučujeme provádět pravidelné preventivní prohlídky, se zaměřením na kardiologii, zejména u psích plemen, které mají genetické predispozice, například kavalír king charles španěl, dobrman, irský vlkodav, boxer, beauceron, německá doga, kokršpaněl, knírač, německý ovčák, nebo novofundlandský pes. Z kočičích plemen je to zejména britská kočka, nebo mainská mývalí kočka. Problémy se srdcem se ale nevyhýbají ani menším plemenům, naopak ve vyšším věku trpí zejména degenerativním onemocněním chlopní velké množství pacientů malého vzrůst jako jsou například čivava, yorkshire teriér, pudl, jezevčík a další.

Na kardiologii se v našem lékařském týmu specializuje MVDr. Eliška Babincová.

MVDr. Babincová se tomuto oboru začala věnovat již po nástupu do praxe po ukončení studia. Má mnohaleté zkušenosti nejenom z ordinace, ale i jako účastník mnoha vzdělávacích akcí. Zaměřuje se na diagnostiku a léčbu onemocnění srdce a na následnou léčbu a pravidelné kontroly pacientů. Naším standardem je poskytovat pacientům péči na vysoké úrovni v souladu s nejnovějšími trendy. Paní doktorka se i letos účastnila několika seminářů s kardiologickým tématem. Díky tomu můžeme nabídnout kvalifikované kardiologické vyšetření dle nejnovějších poznatků, jak našim pacientům, tak pacientům referovaným od kolegů, kteří takové vyšetření neprovádějí. 

IMG_8488



Kardiologické vyšetření: Do základního kardiologického vyšetření patří pečlivé poslechové vyšetření srdce a plic (i v rámci běžného klinického vyšetření např. u vakcinace). V případě, že se nám, jak se říká „něco nezdá“, doporučujeme provést další vyšetření. Konkrétně RTG vyšetření hrudníku a následně ultrazvuk srdce, případně EKG. Všechna tato vyšetření probíhají při plném vědomí pacienta a ve spolupráci s majitelem, tak aby byl zabezpečen vysoký komfort a minimální stres.

IMG_8489



Na základě kardiologického vyšetření může být nasazena specifická medikace, potřebná pro zachování co nejlepší funkce kardiovaskulárního systému. Pro optimální účinnost terapie jsou po nasazení medikamentů doporučované pravidelné kontroly. Původní nastavená dávky pacientovi nemusí vyhovovat, můžou být časem příliš nízké nebo naopak vysoké. Také medikace nasazena takzvaně „naslepo“ bez potřebných vstupních vyšetření, nemusí pacientovi zcela vyhovovat nebo může pacientovi až škodit.

RTG vyšetření hrudníku: Rentgenové vyšetření je standardní a nezbytnou součástí kompletního kardiologického vyšetření. Provádíme ho často již u vstupního vyšetření ve 3 projekcích, výjimečně i v dalších doplňkových projekcích. Slouží k zobrazení dutiny hrudní v podobě 2D černobílého snímku. Můžeme díky němu posoudit celkovou velikost srdce, plicní změny a další změny v dutině hrudní.

hummer 1



Na pracovišti v Havlíčkově brodě disponujeme RTG přístrojem EcoRay ULTRA HF100 v kombinaci s nepřímou digitalizací Fire CR. Pracoviště v Chotěboři je vybaveno RTG přístrojem Gierth HF 200 A plus v kombinaci se zcela novým systémem přímé digitalizace.

Echokardiografie: Vyšetření s konzultací trvá přibližně 1 hodinu. Celé probíhá v přítomnosti majitele, který tak může být oporou pro svého mazlíčka. Takzvané „ECHO“ je neinvazivní vyšetření, nezpůsobuje diskomfort ani bolest. Pouze se vyholí malá oblast kůže na hrudníku, na kůži se aplikuje malé množství inertního gelu pro lepší zobrazení a MVDr. Babincová posoudí strukturu a funkci srdce.

sono Dostalova Ham



Jsme vybaveni moderním kardiologickým USG přístrojem Esaote MyLab Gamma, který nabízí velmi kvalitní zobrazení s barevným dopplerovským zpracováním pro posouzení průtoků krve. USG přístroj nám umožňuje v reálném čase odhalit abnormality srdečního svalu, jak funkční, tak anatomické. Lze také zjistit abnormality v průtoku krve, vrozené defekty srdce, degenerace srdečních chlopní a posoudit pokročilost stavu onemocnění srdce.

V případě zájmu o kardiologické vyšetření na našem pracovišti nás neváhejte kontaktovat na telefonním čísle +420 724 704 470

Pokud nejste našimi klienty a Váš ošetřující lékař tento typ vyšetření nenabízí, můžete se k nám objednat na vyšetření a po nastaveni léčby si Vás zase převezme Váš ošetřující lékař zpátky do péče. K nám poté můžete jezdit pouze na kardiologické kontroly.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace