Přehřátí - hypertermie

Léto je tu a s ním i spojené radosti, cestování, koupání a dovolené. Nezapomínejme, že horké počasí může být náročné pro naše zvířecí kamarády.

U lidí dochází při přehřátí organismu k pocení. Odpařování potu z povrchu lidského těla způsobuje účinné ochlazování. U zvířat ale nedochází k pocení v pravém slova smyslu, ale ochlazuje se jejich organismus jinak, například zrychleným dýcháním s vyplazeným jazykem, což však není tak účinné jako pocení u lidí. Přehřátí organismu může způsobit vážné zdravotní problémy, v horším případě i smrt zvířete.

Jak předcházet přehřátí?

Přečtěte si pár rad na léto :

Přehřátí (hypertermie) je velice vážný stav, který může končit až smrtí. Proto je důležité jej včas rozpoznat.

Jak poznáme přehřátí?

Můžeme pozorovat například tyto příznaky :

Jak poskytnout první pomoc?

Okamžitě zajistit stinné místo a přísun chladné pitné vody (ne ledové) a pozvolna ochlazujeme například mokrými ručníky, nebo mírným poléváním vodou… Mnohdy postačí i zvířeti jen namočit tlapky, ale nikdy zvíře neházejte do vody celé, aby nedošlo k šokové reakci organismu.

Zvíře po poskytnutí první pomoci dopravte co nejrychleji k veterinárnímu lékaři. Posouzení stavu a provedená vyšetření, eventuálně zahájení komplexní léčby hypertermie může Vašemu kamarádovi zachránit život.

Přejem Vám hezké léto! ?

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace